Kulturgärningar i Sverige

Hem      Tillbaka

Nyheter oktober - december 2011

Kulturgärningar i Sveriges verksamhet för 2011 börjar närma sig upploppet. När vi kikar igenom listan över de gig vi varit direkt eller indirekt inblandade i kan vi inte bli annat än lite stolta. Och vi har kommit en bra bit i arbetet med att skruva ner spelningar för 2012 så vill ni hänga med får ni hålla koll på fliken Kommande evenemang. Foto: Anders L Johansson

Slowman gjorde 18 spelningar under året och några av dem lyser självklart lite starkare än andra. Våren avslutades på ett magnifikt sätt med två succéartade framträdanden på Silja Rock-kryssningen. En vecka senare var det dags att vaka in Nationaldagen på Akkurat i Stockholm. De som var där pratar om den här spelningen än, och vi kan skriva under på att det var ett av de allra bästa gig grabbarna gjort. Foto Helena Hjelm

Ska vi lyfta fram något om Elliott Murphy under 2011, måste det bli att han bröt ny mark i Sverige! Stockholm var föremål för något ganska unikt då vi fick både duo-, solo- och bandspelningar under året. De kvällar som står ut mest måste nog ändå solodebuten på Ångfartyget S/S Blidösund tillsammans med The Third Annual Stockholm Piano Show tillsammans med The Normandy All Stars anses vara.

Det är många datum jag kommer att minnas länge efter den här hösten. En sådan kväll är den 1:a november 2011 då Slowman Band avslutade höstens övningar på ny-gamla Etablissemanget på Söder i Stockholm. Årets höstturné började med en spelning i Ludvika den sista veckan i augusti och via stopp i Eskilstuna, Karlskoga, Uddevalla, Uppsala och Gävle har den nu tagit grabbarna hela vägen "hem" igen. Foto: Anders L Johansson

Nu återstår det bara att runda av den här hösten ordentligt med sedvanlig avslutning, utvärdering och uppföljning. Men det skulle inte förvåna alls mig om vi inom kort tar sikte på den kommande våren och börjar skruva ner spelning efter spelning efter spelning. Med ett stort leende på läpparna kan jag stilla konstatera att Slowman Band aldrig varit mer eftertraktade än vad de är efter den här höstens spelningar.

Så har han gjort det igen då, den gode Elliott Murphy. Jag kan inte annat än förundras över hur denne man på något outgrundligt sätt lyckas att toppa föregående års Piano Show varje gång han kommer hit. Under 2 timmar och 40 minuter kändes det som om Elliott iklädde sig rollen som reseledare och tog oss med på en oförglömlig sightseeing, inte i Business Class, men väl i Rock'n'Roll Class genom det musikaliska landskap som brukar benämnas Murphyland. Foto: Helena Hjelm

Bland höjdpunkterna det här året måste de tre låtarna som framfördes bakom klaviaturen lyftas fram: "It's A Long Way Home ... Benjamin," "Then I'm Gonna Make Love To You" och "Madalyn." Avsluta detta med en otroligt nervig "Green River" som nästan kändes som att grabbarna återuppfann låten igen där och då på Kägelbanans scen. Vi vet! Vi är part i målet. Därför är det extra roligt att kunna länka vidare till Per Wikers recension av spelningen. Ni hittar den på Kulturgärningar i Sveriges favoritsida på nätet, Obladoo.se.

Efter att ha gått från klarhet till klarhet under augusti, september och oktober har Slowman Band nu bara upploppet kvar av årets höstturné. Foto: Helena Hjelm

Den 22/10 är det dags för ännu ett besök på Bistro Hijazz i Uppsala, den 29/10 hittar vi dem på CC Puben i Gävle och den 1/11 avslutas höstens aktiviteter på Etablissemanget i Stockholm. Mer detaljerad information om spelningarna finns under fliken Kommande evenemang.

Det allra första tillfället vi hade att köpa Elliotts senaste CD, Elliott Murphy, var i anslutning till spelningarna i Sala och Stockholm förra hösten. I morgon, den 11:e oktober, släpps den i USA och GB Music firar detta genom att släppa ytterligare två titlar. 

Just A Story From New York är en live inspelad den 11:e december 2010 på Rockwood Music Hall i New York City och som innehåller 12 låtar. Den kommer även att finnas som en "Deluxe 2 CD Limited Edition" med fyra bonusspår. Är man intresserad av att lägga vantarna på dubbelversionen får man skynda på: Den har pressats i endast 100 exemplar!

Men det är inte nog med det. GB Music tar även tillfället i akt och släpper en remastrad version av Après Le Déluge, som ursprungligen såg dagens ljus 1987.

De här skivorna släpps som sagt i USA men de torde dyka upp som del av importutbudet i välsorterade skivaffärer på och utanför nätet. Vill man köpa 2-CD versionen av Just A Story From New York gör man det via GB Musics hemsida. We would like to thank Gary Borress at GB Music for sending us the artwork and all the details.

I dag är bara en knapp månad kvar tills Elliott & The Normandy All Stars åter står på Kägelbanan i Stockholms scen. Den 29:e oktober bjuder de på ännu en för Stockholm unik spelning. Det handlar självklart om The Third Annual Stockholm Piano Show. Foto: Sofia Blomgren

De här kvällarna brukar bli ganska långa och inspierarde affärer och vi kan nästan garantera att det smyger sig en eller annan raritet i låtlistan även denna gång. Gillar man Elliott Murphy och bor i Sverige är det här en kväll man inte vill bomma. Biljetter säljs via Södra Teaterns biljettkassa på Mosebacke Torg 1-3 och via Södrans hemsida.