Kulturgärningar i Sverige

Hem      Tillbaka

Nyheter juli - september 2011

Det har blivit en tradition för Slowman Band att ge sig ut på vägarna i den där gränsen när sommaren byter namn, dagarna blir lite kortare för varje vecka och det finns en friskhet i luften om morgonen som inte kunde förnimmas förra måndagen eller den innan den. Vi ska inte påstå att hösten kommer tidigare och tidigare men den här gången sparkade Slowman Bands höstsäsong igång långt innan vi ens hunnit tänka tanken på att vädra ut sommaren. Foto: Mats Ringström

Redan i slutet av augusti packades turné-bussen med den blandning av blues, gospel, rock, soul och alt-country som Slowman med rätta kallar sin egen. Den 22:a september gör Slowman & Dr J ett kort akustiskt set mellan två akter på Bistro Hijazz Blues Festival i Uppsala. Två dagar senare intar hela bandet scenen på Skål i Stockholm igen. Därefter blir det i rask takt besök i Eskilstuna, Uddevalla, Uppsala, Gävle innan höstturnén rundas av på Etablissemanget i Stockholm den 1/11. Detaljer om spelningarna hittar ni som vanligt under fliken Kommande evenemang.

Vi har nu fått tag på alla vinnarna och kan avslöja att de som kommer att få en skiva i posten till veckan är: Richard Gradin i Uppsala, Freddy Andersson i Årjäng, Mats Lind i Sundsbruk, Anita Ahlström i Stockholm samt Stefan Frycklund i Enköping. De som inte vann men vill höra den officiella versionen av Elliott Murphys "The Eternal Highway" kan göra det på Spotify eller på Hemifråns hemsida.

Klockan har precis trillat över kanten och det har nu hunnit bli den 25:e augusti. Därmed är det för sent att anmäla sig till vår utlottning av Hemifråns utmärkta nya promotion samling: That Thing That's A Whole Lot Bigger Than This: Hymns From Home.

Vi vill fira att Elliott Murphy sålde ut Ångfartyget S/S Blidösund för ett par veckor sedan. Mot slutet av spelningen sa Elliott "This is a night I will remember." Vi är ganska övertygade om att de som var där inte har några problem att skriva under på det. Foto: Françoise Viallon-Murphy

För att fira Elliotts debut på Blidan har vi fått 5 ex av Hemifråns senaste promotion samling, på vilken Murphy har med den tidigare outgivna "The Eternal Highway," som vi nu lottar ut. Gå till fliken kontakt, och skicka oss ett mail via kontaktformuläret där ni anger "tävling" som ämne och i fältet för meddelande skriver ni ert namn och adress. För att vara med i utlottningen måste vi ha er mail senast den 24:e augusti. Vinnarna kommer att meddelas via mail. Vinnarnas namn och postort kommer också att publiceras här på hemsidan.

I augusti kommer våra vänner i Little Green att ge sig ut på vägarna igen. För fjärde gången har de med sig den amerikanske multi-instrumentalisten Ted Russell Kamp i bagaget. Till vardags spelar Ted bland annat bas i Shooter Jennings band. Foto: Malcolm Noble

Tillsammans med Ted gör Thomas Pontén, Karl Wassholm, Andreas Johanesson och Jonas Holmberg sex spelningar under vecka 32. Den 8:e augusti finns de på Dirty Records i Göteborg, den 9:e på Säterdalens Folkets Park i Säter, den 10:e tar de Josef's House of Blues i Eskilstuna i besittning, den 11:e återvänder Little Green till Skål i Stockholm, den 12:e spelar de på Scandinavian Country Fair i Furuvik för av avsluta turnén de 13:e på Café XO i Åmål. Mer info om de olika spelningarna hittar ni på Little Greens hemsida.

Bland det allra första vi gjorde i januari i år var att plugga en promotion samling som gavs ut av Hemifrån. Den gången hade Slowman med en tidigare outgiven låt, "Homeless" och Little Green gav oss ett smakprov från deras album Innocent Again med "For A While." Nu har det blivit dags för den tredje (!) volymen i serien som den här gången fått namnet: Hymns From Home: That Thing That's A Whole Lot Bigger Than This.

Vi antydde redan i vintras att det planerades för en tredje volym och att den kunde bli riktigt intressant. Nu kan vi äntligen ta bladet från munnen: På den här skivan har Elliott Murphy med en outgiven låt, "The Eternal Highway," som han bland annat spelade på Stacken i Stockholm i våras. "This song was written while driving back from Beitostølen, Norway, to the airport in Oslo. I don't know why it came to me in that moment, but it did, and I had to sing the melody into my iphone, and write down the words, and hope it made sense when I got back to Paris. I think we were talking about doing a country album, and my friend Steinar liked the idea, and the next thing I knew, the song appeared," skriver Elliott om låten i häftet som följer med. För den som är intresserad finns mer information om skivan och övriga medverkande artister på Hemifråns utmärkta hemsida.

I skrivande stund är det bara två veckor kvar tills Elliott Murphy, som 62-åring, gör debut på Ångfartyget S/S Blidösund med årets första, och troligen enda, solo-spelning. Foto: Bengt Alm

I sammanhanget är det extra roligt för oss att kunna uppmärksamma att det bara finns ett fåtal biljetter kvar. Det som återstår är biljetter till försalongen och till första middagsdukningen en trappa upp. Med andra ord kan man inte vänta mycket länge till om man vill med på den här unika turen med en en avskalad Elliott det bara kan bli.

Kulturgärningar i Sverige är glada att kunna meddela att vi inlett ett samarbete med ett av Sveriges i särklass bästa countryband, Little Green från Göteborg. Vi håller som bäst på att skruva ner formerna för samarbetet och hoppas kunna komma med information om detta och självfallet även om Little Green inom kort. Bland det allra första som skedde inom ramen för den här unionen var att Kulturgärningar i Sverige hjälpte till att skruva ner en spelning med Little Green samt Annie Keating & Trina Hamlin på Skål i Stockholm i mitten av juni. Foto: Jonas Holmberg

Little Green släppte sitt tredje album, Innocent Again, i våras och om vi ska vara ärliga har grabbarna haft svårt att värja sig för kritiken. "'Innocent Again' visar upp bandet från olika håll, texterna kan vara poetiskt berättande, fulla av humor eller mörka som månens baksida, musiken kan vara raspigt rockig likaväl som countrymjuk i öppna landskap. Totalt sett är plattan en imponerande produktion där allting stämmer från låtarrangemang till framträdande och ljudbild. Little Green kan bli hur stora som helst." (Rune Häger, Rootsy) För den som vill veta mer om Little Green hittar ni deras hemsida här och deras site Reverb Nation här. Samtidigt måste vi ju passa på att slå ett slag för Annie Keating också. Hon besöker Europa regelbundet men spelningarna i juni var hennes första i Sverige. Hennes senaste album, Water Tower View, som kom i fjol, är en riktigt trevlig bekantskap. Mer info om Annie finns på hennes hemsida.