Kulturgärningar i Sverige

Hem      Tillbaka

Elliott Murphy & The Normandy All Stars Sverigeturné 2009 Foto: Helena Hjelm

Musikaliskt och kulturellt kan den här mini-turnén med tre spelningar inte kallas annat än en bländande succé. Publikmässigt och eknomiskt får man nog också vara ärlig och tillstå att den lämnade en hel del att önska. Det är egentligen bara att stilla konstatera att den finansiella krisen slår på konsertbesöken. Det fantastiska vädret vi fick, i kombination med att det var pingst var också en trolig bidragande orsak. Som om det inte var nog hade spelningen även att konkurrera med såväl Stockholm Marathon som Elitloppet. Trots det lyckades man attrahetera lika många betalande som på spelningen i höstas i samma lokal.

Det var en märkbart pigg och glad Elliott Murphy som landade på Landvetter eftermiddagen den 28:e. Hela bandet var i toppform och skämten började hagla ganska tidigt i mini-bussen på väg in till Göteborg. Efter en hel del räknande kom vi fram till att det var 22 år sedan Elliott senast spelade Göteborg. I bussen från flygplatsen berättade Elliott även om de här två tjejerna som han umgåtts mycket med i Rom när han bodde där 1971. Vi pratade också en del om den sista tidens allt mer varierande låtlistor och mina requests för den här vändan.

Pusterviksbaren i Göteborg är en fin liten lokal. Helt perfekt för mindre spelningar och skulle jag våga en gissning skulle jag säga att den är perfekt för en publik på 150 till 180. Därefter blir det bara trångt. Ett litet aber i sammanhanget är att soundcheck måste vara genomförd före 18:00 då det ligger en teater i samma byggnad som Pusterviksbaren. Vi landade lite sent, men hann ändå genomföra en ordentligt soundcheck. Elliott och pojkarna satt sedan i logen och repeterade delar av mina requests och en del annat, bland annat "Visions Of The Night."

20 minuter innan dörrarna slås upp blir jag approcherad av två blonda damer efter att personalen på Pustervik pekat ut mig som tour-manager. Det visade sig vara de här bägge kvinnorna som Elliott umgicks med i Rom 1971 och som han inte sett sedan dess. Jag hastade upp i logen och frågade om han ville träffa dem. Svaret var givet. Det blev ett kärt återseende och det var uppenbart även senare på spelningen att det var mycket känslor med den här kvällen.

Genom att de inte fick gå på scen före 22:00 blev det en lite kortare spelning än vanligt, kanske 2 timmar och 15 minuter. Men den höll allra högsta klass. Bland annat gjorde de "Rio Grande Revisited" för allra första gången i den här konstellationen.

The Valley Below / O Wyoming / A Touch Of Mercy / Green River / Sonny / Pneumonia Alley / Something Like Steve McQueen / Razzmatazz / Canaries In The Mind / You Never Know What You're In For / Last Of The Rock Stars - Shout / On Elvis Presley's Birthday / Scandinavian Skies / Rain Rain Rain / I Want You / A Touch Of Kindness / And General Robert E. Lee / Diamonds By The Yard // What The Fuck Is Going On / Come On LouAnn / Anastasia / Rio Grande Revisited / Isadora's Dancers ( unplugged )

Dagen efter var det tågfärd upp till Stockholm för att sedan fortsätta med mini-buss till Uppsala. Under tågresan pratade Elliott och jag en hel del om en kommande turné i Sverige med solospelningar. Om möjligheten att släppa en unik sololive på Kulturgärningar och en hel del annat. Det här var tredje året på rad som Elliott stod på Katalins scen, och det märktes tidigt att han ville ge Uppsalaklubben något alldeles extra eftersom de varit lojala och bokat honom varje år sedan han återupptäckte Sverige, eller Sverige återupptäckte honom. Låtar markerade med * var inte med i den handskrivna låtlistan, utan kastades in under resans gång.

The Valley Below / O Wyoming / A Touch Of Mercy / Green River / Sonny / Pneumonia Alley / The Day After Valentine's Day / Change Will Come / Canaries In The Mind / Euro-Tour* / You Never Know What You're In For / Last Of The Rock Stars  - Shout / Poise 'N Pen / On Elvis Presley's Birthday / I Want You* / Scandinavian Skies / Rain Rain Rain / Off The Shelf* / A Touch Of Kindness / And General Robert E. Lee / Diamonds By The Yard // Rio Grande Revisited / Born To Run* / Drive All Night* // Isadora's Dancers* ( unplugged ) // What The Fuck Is Going On / Rock Ballad*

Det var på tok för dålig uppslutning på den här spelningen men Elliott är ett proffs ut i fingerspetsarna och körde likväl på i 2 timmar 55 minuter. Det är ingen vågad gissning att en bidragande orsak är att han i Uppsala börjar få en del hard-core fans som kommer på spelning efter spelning. Mina intryck från i fjol består tyvärr dock, det är alldeles för mycket fylla. Men de fans som förtjänar att nämnas vid namn här är Saioa och Elena som flög upp från Bilbao respektive Zaragoza i Spanien enkom för den här spelningen och den i Stockholm.

Sverigebesöket för denna gång avslutades med en spelning på Kägelbanan i Stockholm. Det måste redan här lyftas fram att detta inte på något sätt var en vanlig spelning. Sedan Elliotts besök i Sverige i februari har jag försökt övertala honom att spela piano på den här spelningen och till slut gick det i lås. Ett faktum som fått hard-core fans i hela Europa att uppmärksamma det här giget, tyvärr dock i efterhand, vilket resulterat i massor av mail i min inbox.

Redan tidigt under det här Sverigebesöket var Elliott tydlig med att han förberett en hel del överraskningar till den här konserten. Han var dock väldigt hemlighetsfull. Jag hade ingen aning om vad som skulle dyka upp innan spelningen gick igång. Men vilken spelning det blev! Vilken låtlista! Elena från Zaragoza mailade mig när hon kommit hem och hävdade att det här troligen var den allra bästa spelning hon sett med Elliott. Jag kan bara hålla med om att den var riktigt riktigt bra. Låtar markerade med # är de Elliott spelade piano på.

The Valley Below / O Wyoming / Continental Kinda Girl / Green River / Sonny / Pneumonia Alley / Bittersweet# / Lady Stiletto# / Ophelia / Canaries In The Mind / Euro-Tour / You Never Know What You're In For / Last Of The Rock Stars - Shout / Poise 'N Pen# / History# / Ballad Of A Thin Man# / Deco Dance# / On Elvis Presley's Birthday / A Touch Of Kindness / And General Robert E. Lee / Diamonds By The Yard // Rio Grande Revisited / Come On LouAnn / Anastasia ( unplugged ) // Drive All Night / What The Fuck Is Going On // Just A Story From America / Twist And Shout / La Bamba / Veronique The Actress

"Ballad Of A Thin Man" gjordes, vad jag kan förstå, inte i sin helhet och några fans i första raden fick hjälpa till med texten på något ställe. Inför de sista extranumren sökte Elliott ögonkontakt med mig som för att säga: "Is this OK ?? Are we done now ??" Jag mötte hans blick och höll upp två fingrar. Han skrattade, skakade på huvudet, höll upp två fingrar, mötte min blick och gjorde fyra låtar till. Allt som allt höll de på i 2 timmar 50 minuter den här kvällen.

Avslutningsvis kan jag bara konstatera att Elliott är värd sin vikt i guld när han spelar live! Frågan är bara när den breda massan i Sverige ska slå upp noteringen för guld och ta reda på kilopriset. Många som såg Elliott för första gången den här turnén sa till mig efteråt "Var har ni gömt den här fantastiska scenartisten?" Vi har inte gömt honom på något sätt alls. Men det fordras att det kommer mer folk till spelningarna nästa gång. Annars finns det stor risk att det inte går att få hit den här fantastiska arstisten framgent.

Anders L Johansson 4/6 2009