Kulturgärningar i Sverige

Hem      Tillbaka

Releasen av Magnus Lindberg - Ett Eget Liv - Capitol Records

Tisdagen den 21:a april 2009 kommer att skrivas in i min personliga historiebok som något av ett magisk datum. De som känner oss bakom Kulturgärningar i Sverige vet att vi sedan länge varit stora fans av Magnus Lindbergs musik och att vi bistod Magnus i projektet med liven från Big Ben, Jag Är Inte Ensam hösten 2006. Därför är det extra roligt att kunna skriva att det igår var releaseparty för Magnus Lindbergs nya efterlängtade CD Ett Eget Liv på O-baren i Stockholm. Det var en hel del branschfolk där, som är sig brukligt på dylika tillställningar. Uppskattningsvis hade 150-talet personer letat sig till Stureplan den här kvällen. Branschfolk eller inte, det var 150 breda leenden och 300 tomteblossögon innan kvällen var över.

Releasepartyn brukar i allmänhet följa en given ram som består i att artisten ifråga spelar en handfull låtar från det senaste alstret. Det pluggas för produktionen som ska släppas och som deltagare kvitterar man ut en eller ett par dryckesbiljetter och erbjuds en eller annan kycklingvinge. Att Magnus i mångt och mycket gått sin egen väg är uppenbart, men att ramen för releasepartyn skulle spräckas på det sätt som gjordes var åtminstone inte jag beredd på.

Det var inga dryckesbiljetter och det blev inga kycklingvingar. Istället bjöds vi på en hel konsert! Magnus och bandet hann med att spela hela den nya skivan! Dessutom smög sig några Lindbergska klassiker in i låtlistan utöver detta: Ingen ska få se mig när jag går ( akustisk ) / På bergets topp / Alla går runt / I väntan på vad då? / Ett eget liv / Från en mörk, mörk himmel / När hoppet tänds / Änglarna gråter / En ensam varg / Jag har alltid en chans / Tårar över city / Varje gång du faller ner / Ingen ska få se mig när jag går ( elektrisk ) // Jag har aldrig vart i Memphis / Swingin' ( Tom Petty )

Bandet måste också lyftas fram. Samuel Laxberg på bas, Fredrik Björk på gitarr, Tomas Broman på trummor och Niclas Timnborg på klaviatur är tillsammans med Magnus precis så tajta och samspelta som man bara kan önska av ett liveband.

I pressreleasen till nya skivan står följande att läsa: "Magnus Lindbergs nya album, Ett eget liv, är ljudet av en man som hittat hem. Det är här och nu med rötterna förankrade i en tidlös rocktradition med amerikansk accent, organiskt och naturligt, lite old fashioned stuk, varken daterat eller datoriserat." Jag kan inte nog understryka detta. Vissa av låtarna på skivan låter så klassiskt Magnus Lindbergska att hade någon sagt till mig att "I väntan på vad då?" eller "När hoppet tänds" var outtakes från 'Röda Läppar' eller 'I En Hand' albumen hade jag trott dem utan tvekan.

Vi fick vänta i fyra år men Ett eget liv är precis så tokbra som man bara kan önska av en ny CD med Magnus Lindberg. Förvisso har jag bara hunnit lyssna igenom den ett par tre gånger, men redan på detta tidiga stadium känns det att det är ett album som kommer att växa. Produktionen känns igen och är snarlik den som finns på På bergets topp men åtminstone jag upplever materialet på den här samlingen som jämnare och starkare. Ett eget liv är en klassisk Magnus Lindberg skiva! De senaste årens livefavoriter som "I väntan på vad då?" och "När hoppet tänds" samt "Varje gång du faller ner" är de låtar som lättast landar hos mig. Det är förvisso ganska naturligt eftersom de gjorts live under några år. Men de spår som kanske griper tag i mig mest är den elektriska versionen av "Ingen ska få se mig när jag går" och bandversionen av "Från en mörk, mörk himmel."

Det har varit sparsamt med bandspelningar för Magnus del de senaste åren och jag kan inte räkna alla gånger vi fått frågan när Magnus spelar med band igen på hans solospelningar. Därför läser jag turnéplanen på Magnus nya hemsida med ett stort leende på läpparna. 30/4 på Old Bell i Nynäshamn, 20/5 Debaser Slussen i Stockholm, 23/4 Katalin i Uppsala, 26/6 Ögir i Köping, 3/7 Café August i Karlstad samt 22/7 Vinöns Värdshus på Vinön. Men vi får inte glömma att Magnus gör sologig också, 22/6 och 8/10 på Ångbåten Blidösund. Det torde dyka upp fler spelningar, så håll koll på turnéplanen på Magnus hemsida. Det här vill ni inte bomma! 

Avslutningsvis kan jag bara slå ut armarna och konstatera att det är en hel nöjespark som far runt i Sverige i sommar. Nöjesfältet heter Magnus Lindberg Band och åtminstone jag ska försöka städa mitt danskort så jag kan köpa åkband och vara med om så många turer som är praktiskt möjligt på den här resan.

Anders L Johansson 22/4 2009