Kulturgärningar i Sverige

Hem      Tillbaka

Elliotts "Birthday Show" på New Morning i Paris 27/3 2010 Foto: Helena Hjelm 

"Våren ska mötas i Paris" har någon som var full av kärlek eller självförtoende eller både och proklamerat vid något tillfälle. Om ett sådant årstids-rendezvous kombineras med en eller annan spelning med Elliott Murphy är jag mer än benägen om att skriva under på en dylik utsaga. Personligen är jag nog beredd att sträcka mig så långt att hävda att ett av de första riktigt säkra vårtecknen varje år, är just Elliotts årliga spelning på New Morning! Förvisso har den gått av stapeln både i februari och i april under de år jag sett dem, men vi vet ju alla att våren inträffar vid lite olika tidpunkt år för år.

Murphys spelningar på Spirit of 66 i Verviers i Belgien är ju näst intill världsberömda för att kunna bli nästan hur långa som helst. I juni 2007 höll han och The Normandy All Stars på i 4 timmar och 20 minuter, med 24 låtar i huvudsettet och 24 extranummer. I fjol på Kägelbanan i Stockholm startade vi en annan tradition då Elliott spelade piano på fem, sex låtar, något som han normalt inte gör på sina konserter. Det bör uppmärksammas att den 30:e oktober i år är det dags för The Second Annual Stockholm Piano Show i samma lokal. Paris är omtalat av helt andra orsaker. Spelningarna på "hemmaplan" brukar nästan alltid bli ganska känslosamma affärer och bjuder inte sällan på en eller annan överraskning antingen vad gäller gästartister eller låtlistan.

Den här gången hade Elliott och The Normandy All Stars en showcase på FNAC vid Les Halles inbokat dagen före spelningen på New Morning. Elliott och Olivier kom direkt från flyget, och jag behöver väl knappast skriva att de var sena. Calvin Russell skulle ha gjort en TV-inspelning i Zürich den 25:e men fick förhinder med kort varsel. Vem ringer man när man behöver en spännande artist att fylla ett hål i ett program när en sådan här situation uppstår: Elliott Murphy! Det här var det första framträdandet i en skivbutik jag sett med Elliott och det var en helt klart intressant upplevelse. Skulle jag våga en gissning är jag säker på att allta deta var en starkt bidragande orsaker till att det nog blev den kortaste soundcheck jag någonsin bevittnat med Elliott. OK, den på Quasimodo i Berlin 2007 var kort och effektiv, men den här var bara kort. I princip bestod den bara i att Elliott räknade in: "One, Two, You know what to do." Ljudet kunde ha varit bättre, men det kunde också ha varit mycket mycket sämre.

De låtar de framförde var: A Touch Of Mercy / Green River / Sonny / Pneumonia Alley / Last Of The Rock Stars / Blind Willie McTell (unplugged). Avslutningsvis passade Elliott på att bjuda in oss alla tiill New Morning dagen efter.

Mer hemmaplan än så här blir det inte för Elliott Murphy. Han bor kanske 600 meter från New Morning och det är inte ofta han kan gå till fots hemifrån till spelningarna av de 100 + han gör varje år. I ett meddelande på sin hemsida har Elliott skrivit att de 350 biljetterna till årets gig sålde slut på rekordtid och att de kanske överväger att göra två kvällar 2011. Det är också hit fans vallfärdar från halva Europa, känns det som. Det hade kommit folk från Holland, Belgien, Italien, Spanien, Tyskland och Sverige.

För tredje året på raken gästade Alain Chennevière från Pow Wow. Shanka från No One Is Innocent var där och spelade gitarr på några av låtarna. Att Gaspard James Murphy tagit ledigt från studierna i musikproduktion i New York och kommit hem till Paris för att fira pappa gränsade till en självklarhet. Faktum är att veckorna innan det här var Gaspard i Umeå och jobbade på något projekt. Framtiden kommer att tala om för oss vad det handlade om.

Det här visade sig bli en ganska "kort" spelning, för att vara Elliott Murphy. Allt som allt klockade den in på 2 timmar och 35 minuter. På den tiden hann de med följande låtar: From Room 102 / Gone Gone Gone / A Touch Of Mercy / Sonny / Pneumonia Alley / Caught Short In The Long Run / Take Your Love Away / Niagara Falls / You Never Know What You're In For / The Last Of The Rock Stars / The Letter / On Elvis Presley's Birthday / On My Mind / And General Robert E. Lee / Diamonds By The Yard // L.A. Woman // Green River [Slow Version] / Come On LouAnn // Blind Willie McTell [Unplugged] / Anastasia [Unplugged] // Drive All Night - Born To Run [Gaspard Lead Vocals] // Last Call // Change Will Come 

Avslutningsvis måste det skrivas några ord om Olivier Durand. Jag har sett Olivier ett antal gånger, men den här kvällen i Paris fullkomligt brann han. Det kan ha berott på att hela hans familj var på plats. Iallafall tjänade hans sons luftgitarrspel till pappas utsvängningar på scen som en källa till inspiration och glädje för mig. Och nej, mina vänner, Olivier får inte tröst av Elliott på bilden ovan, men vi kallar den "mästaren och lärjungen." Ni får själva lista ut vem som är vem ...

Anders L Johansson 16/4 2010