Kulturgärningar i Sverige

Hem      Tillbaka

Elliott Murphy & Olivier Durand: In This Day And Age Tour 4 - 8/5 2011

Jaha, då har vi tagit fan i båten igen då. Varken mer eller mindre! Å andra sidan, under omständigheter som dessa, gör vi det så gärna. Efter alla glada tillrop och trevliga mail vi mottog förra våren var det ett enkelt beslut att försöka skriva turnédagbok även den här resan. Ambitionen är, precis som den var i fjol, att redovisa intryck, strapatser, låtlistor, samtal och annat som kan ha allmänt intresse.

Varför In This Day And Age Tour kanske någon undrar. Men det är ju precis så. Elliott Murphy befinner sig de facto här och nu, in this day and age. Och den här veckan i början av maj 2011 befinner han sig i Sverige, på turné tillsammans med Olivier Durand, för att supporta Elliott Murphy - fullängdaren alltså. Det här är berättelsen om en resa från Falkenberg i söder till Skebobruk i norr under en vecka som jag är rädd att de inblandade får anstränga sig för att glömma bort.

Elliott och Olivier landar på utsatt tid på Landvetter och det första Elliott säger när han kommit ut genom säkerhetskontrollen är: "Look Olivier, we are greeted by the Three Musketeers." Vår trogne vän minibussen tar oss sedan ner till Falkenberg, helt enligt planerna. Med andra ord har The Book Of Lies ännu inte visat sitt rätta ansikte och jag hoppas innerligt att den inte kommer att göra det under den här resan. Å andra sidan har det bara precis börjat och det är lång lång väg kvar, så i princip vad som helst kan hända.

På vad som i dessa sammanhang får säga vara utsatt tid genomfördes soudcheck på Stadsteatern i Falkenberg. De gick igenom en del låtar och bestämde sig för om den ena skulle vara med på kvällens låtlista och låta någon annan stå tillbaka. En av de saker de fingrade på ett par gånger var "The Eternal Highway" som de tyvärr inte tyckte att de dammat av tillräckligt mycket för att lyftas in i den här kvällens spelning.

Klockan 21:05 kliver Elliott och Olivier upp på scenen till ljudet av 400 händer som taktfast hälsar dem välkomna tillbaka. Att Elliott gillade publiken i Falkenberg förra våren visste vi redan. Att den känslan satt i även det här besöket visade sig ganska tidigt på kvällen när han i introt till "Pneumonia Alley" erkänner att varit tvungen att korrigera sin mor om delar av geografin i Sverige: "Yes, Stockholm is the capital of Sweden. But Falkenberg is the capital of rock'n'roll in Sweden."

Gone Gone Gone / A Touch Of Mercy / Sonny / Pnuemonia Alley / Take That Devil Out Of Me / You Don't Need To Be More Than Yourself / Rain Rain Rain / Take Your Love Away / You Never Know What Your In For / Last Of The Rock Stars / Visions Of The Night / On Elvis Presley's Birthday / Maybe You Were Laughing / Diamonds By The Yard // Come On LouAnn / Blind Willie McTell [ Unplugged ] // Rock Ballad

Om jag ska sammanfatta den första dagen på turnén, och samtidigt "låna" några ord av Elliott så får det bli så här: "Jokes are flying like crazy drunk birds."  Vid lunchtid, ja, frukostid för vissa i sällskapet, på torsdagen bär det iväg upp till Uddevalla för Elliotts första besök i stan. Och vi vet ju alla hur mycket han gillar att spela i nya städer.

Vi hann inte långt på resan från Falkenberg till Uddevalla innan den fina stämningen från dagen innan infann sig. Ett kort stopp på en Preem-mack för att fylla på kaffe och frukost i Elliott och diesel i minibussen och sedan var vi på väg på riktigt. Väl framme i Uddevalla mötte Morgan, den lokala arrangören, upp på hotellet och det leende Elliott gav oss när han fick klart för sig att det fanns ett gym på hotellet går knappast att beskriva i ord.

För att vara första gången som Elliott spelade i Uddevalla och med tanke på att det var en torsdag var arrangören nöjd med uppslutningen. Men det som de som jobbade den här spelningen kommer att komma ihåg långt efteråt är att de allra flesta i publiken hade något som enklast kan beskrivas som tomteblossögon när de gick från Kulturhuset Bastionen den här kvällen. Vi förstår dem. Det var en 2 timmar lång resa där Elliott och Olivier vann publiken med charm, humor och hårt arbete på scen. Efter ett par låtar stannar Elliott upp: "Tonight must be a mistake. 'Cause my contract says I only play towns I can pronounce .... Udwalla .... Is that it?"

Gone Gone Gone / Visions Of The Night / Sonny / Caught Short In The Long Run / Take That Devil Out Of Me / You Don't Need To Be More Than Yourself / Rain Rain Rain / Take Your Love Away / You Never Know What You're In For / Graveyard Scrapbook / Last Of The Rock Stars / On Elvis Presley's Birthday / With This Ring / Poise 'N Grace / Diamonds By The Yard // Blind Willie McTell [ Unplugged ] / Lady Stiletto [ Unplugged ] // Green River [ Unplugged ] // Last Call

Två av fyra spelningar är avklarade. Det är märkligt hur fort de här dagarna går, även om det är fråga om långa långa dagar. I dag blir tidig utcheckning från hotellet för att sedan umgås i minibussen hela vägen upp till Stockholm. Det är svårt att tro att Elliott och Olivier kan överträffa det de gjort de två första kvällarna men de har överraskat oss förr.

På fredagsmorgonen upptäcker Olivier att de har köttbullar på frukostbuffén och förser sig med ett finurligt leende på läpparna. Mer eller mindre på i The Book Of Lies angivet klockslag klättrar vi in i minibussen och sätter av mot huvudstaden. Även denna gång blir det ett kort stopp på en besinmack, för kaffe och frukost, för de i sällskapet som inte kom upp i tid. Den långa bilresan från Uddevalla till Stockholm gjorde att de som kunde vilade och laddade inför kvällens spelning. Efter fem timmar har vi nått fram till Södra Länken och inser att vi hamnat mitt i rusningstrafiken - bilkö.

Soundcheck genomförs uppskattningsvis 45 minuter sent och middagen på Restaurang Nalen får vi sätta tänderna i ungefär 30 minuter efter utsatt tid. Ni som tror att Olivier åt köttbullar har gissat helt rätt. Trots förseningarna går Elliott och Olivier upp på Stackens scen bara någon minut efter kl 21:00.

Gone Gone Gone / Graveyard Scrapbook / Sonny / Summer House / Take That Devil Out Of Me / You Don't Need To Be More Than Yourself / Rain Rain Rain / Take Your Love Away / You Never Know What You're In For / Last Of The Rock Stars / Visions Of The Night / On Elvis Presley's Birthday / Maybe You Were Laughing / Poise 'N Grace / Diamonds By The Yard // Come On LouAnn / Blind Willie McTell [ Unplugged ] / Green River [ Unplugged ] // The Eternal Highway // Heroes

Spelningen på Stacken var riktigt riktigt bra. Alex, Helena och jag själv som jobbat den här turnén var eniga om att det här var den bästa spelningen av de fyra. Höjdpunkterna var så många att det är svårt att lyfta fram en framför någon annan. Den version av "Summer House" som de spelade den här kvällen var så intensiv att jag glömde min hosta och min feber för en stund. "Take Your Love Away" är även i normala fall tung, men jag tror inte jag tidigare hört den med så här pass låg tyngdpunkt. Avslutande outgivna "The Eternal Highway" och den efterföljande covern av Bowie-låten "Heroes" måste nog detta till trots anses vara kvällens största överraskningar.

På lördagsmorgonen vaknade vi upp med förnyade krafter och efter en välbehövlig frukost och en minst lika välbehövlig Panodil började vi göra i ordning för avfärd mot Skebobruk. Ingen av oss hade varit på Skebopuben tidigare och det enda vi egentligen visste var att de har en hängiven och musikintresserad publik samt att stället är ganska litet och tar kanske 100 personer.

Vägen dit var inte helt enkel för oss att hitta och när vi var framme fick vi klart för oss att vi tagit den långa omvägen dit. Väl där var långvägen inte något som någon av oss tänkte särskilt mycket på. Skebopuben visade sig vara inhyst i en byggnad från slutet av 1700-talet. Vi informerades också om att byggnaden en gång i tiden varit smedja, vilket på något sätt var klockrent då både Elliotts och Oliviers farfäder varit smeder. Efter att Elliott insupit den vackra miljön och njutit av ett vårskönt och soligt Skebobruk var så dags för showtime igen.

Gone Gone Gone / Graveyard Scrapbook / Sonny / Summer House / Take That Devil Out Of Me / You Don't Need To Be More Than Yourself / Rain Rain Rain / Take Your Love Away / You Never Know What You're In For / Last Of The Rock Stars / Visions Of The Night / On Elvis Presley's Birthday / With This Ring / Diamonds By The Yard // Blind Willie McTell [ Unplugged ] / Everybody Knows (Niagara Falls) [ Unplugged ] / Green River [ Unplugged ]

Det var en hel del i publiken som ville byta något ord med Elliott eller Olivier efter spelningen i Skebobruk. Faktum är att det även var en del som ville prata med Alex, Elliotts ljudtekniker i Sverige, efteråt. "Har ni verkligen använt vår utrustning i kväll?" frågade någon, "Jag har varit på 100 spelningar här och ingen har låtit så här bra," sa en annan. Att såväl Elliott och Olivier som vi andra som jobbat den här fyra spelningarna levererat en underhållande och kvalitativ produkt underströks när den lokale arrangören sa adjö till Elliott med orden "You are welcome back."

Sist, men inte på något sätt minst, ett stort stort tack till Helena "Fender Cap Adorned Driver" Hjelm för alla bilder från den här veckan.

                                                                                                                            Anders L Johansson 10/5 2011